Nieuws/Agenda


Social Media

Graag willen wij u attent maken op ons Twitteraccount en Facebookpagina.

Via deze Social Media brengen wij u op de hoogte van het allerlaatste nieuws en kunt u ons volgen in onze dagelijkse bezigheden, zowel in tekst- als beeldmateriaal.
Op deze manier kunt u ook al uw vragen aan ons stellen.

Graag ontmoeten wij u op Twitter en Facebook.

  


We zijn klaar met het oogsten en verwerken van de verwilderingsbollen en zaad.

Op een aantal zomerbloeiende bloembollen na is onze oogsttijd ten einde.
Alle bollen en knollen gekocht door export-, handels en postorderbedrijven (zowel in binnen- en buitenland) zijn inmiddels afgeleverd. Nu worden de webshopbestellingen klaargemaakt.

Tijd om te oogsten ...

Terwijl een aantal soorten nog in bloei moet komen is onze oogsttijd aangebroken voor zowel die van de bollen/knollen als van het zaad.

* Bloembollen en –knollen

Het lof, waaruit de bollen/knollen hun kracht voor de herbloei en vermeerdering halen, is nu volledig afgestorven. Dat betekent dat de bollen en knollen nu niet meer zullen groeien, en dus gerooid kunnen worden.

De soorten uit de kraamkamer worden nog op ambachtelijke wijze gerooid; met de hand in gaasbakken. De bloembollen worden op deze manier zo min mogelijk beschadigd. Onze voorouders deden niet anders en hebben deze werkwijze van generatie op generatie doorgegeven. De grote partijen worden machinaal gerooid.

Na het rooien worden de verwilderingsbollen uitgetrild, gezeeft òf gespoeld zodat ze 'schoon' zijn en daardoor sneller kunnen drogen. De kleinere partijen worden buiten door Moeder Natuur gedroogd. De grotere partijen in kuubskisten voor de droogwand. Als ze voldoende zijn gedroogd worden ze verwerkt; dat wil zeggen uitgezocht, op maat gesorteerd en geteld. De grote maten worden geleverd aan exportbedrijven en de consument en de kleine maten vormen ons plantgoed.

De bloembollen die voor de consument bestemd zijn worden daarna onder de beste omstandigheden (luchtvochtigheid, temperatuur, etc.) bewaard, zodat een uitstekende kwaliteit gewaarborgd blijft. In de juiste planttijd worden ze vervolgens naar de consument verstuurd.

* Zaad

Zaad oogsten gebeurt op 2 manieren, te weten door:
- het plukken van de zaaddozen;
- het opscheppen van het zaad dat zich niet in zaaddozen bevindt.

Om het zaad van de grond te kunnen scheppen wordt eerst het afgestorven lof machinaal gemaaid. De zaden liggen op de grond dus het afgemaaide lof kan machinaal opgeraapt worden. De opschepmachine schept vervolgens een laagje zand (waar het zaad zich in bevindt) van het bed dat door deze zelfde machine gezeefd wordt. Het zand 'valt' weer op de grond en het zaad wordt opgevangen.


   

       


23 maart t/m 21 mei 2017                Bijzondere Bol- en Knolgewassen Show Keukenhof

Thema 2017: Dutch Design

Wij zijn niet alleen hofleverancier van Keukenhof maar ook inzender van de bijzondere bol- en knolgewassen show in het Oranje Nassau Paviljoen dit jaar van 20 t/m 25 april. 

Donderdag 20 april 2017 namen wij de prijs in ontvangst voor de Beste Stand op de Bijzondere Bolgewassen Show op Keukenhof. De jury: “Hier wordt een groot assortiment bijzondere bolgewassen getoond van hoogstaande kwaliteit”. Hier zijn wij uiteraard erg trots op.
           


1 t/m 5 maart 2018                Lentetuin Breezand

Thema 2018: 

Een tot nu toe ongeëvenaarde show van de meest uiteenlopende bloeiende bol- en knolgewassen in het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld die u echt niet mag missen.
Gepassioneerde en innoverende bloembollenkwekers uit het Noordelijk Zandgebied (N-H) laten hier vol trots hun producten zien en bovendien geven zij een tipje van de sluier wat betreft gewassen die in de nabije toekomst op de markt zullen worden gebracht.

We zijn trots op de 4 prijzen die we tijdens de Lentetuin 2016 hebben gewonnen:
* Categorie 1 t/m 55 potten: 2e prijs met lof van de jury: 9,25 punten
* Beste Narcis (kleinbloemig): 1e prijs met Narcissus ‘Heart to Heart’ (zie foto)
* Beste Bijzonder Bolgewas klein formaat: 1e prijs met Pleione Snow White (zie foto)
* Beste inzending bijzondere bol- en knolgewassen

Locatie: Lentetuin Ceresplein 1 te Breezand