Chionodoxa

Verwildering: via bolvermeerdering.

Lichtomstandigheden: volle zon en halfschaduw Toepassingen: in borders, rotstuinen, containers en onder bomen en heesters Chionodoxa komt van het Griekse woord chion wat ‘sneeuw’ betekent en doxa wat ‘roem’ betekent. De populaire naam is dus een letterlijke vertaling van de botanische naam. Dit geldt ook voor de vertaling in het Engels 'Glory of the Snow', en in het Duits (Schneeruhm of Schneeglanz). De Fransen refereren naar dit bolgewas als Chionodoxa hyacintedes neiges.

Chionodoxa soorten zien er mooi uit wanneer ze geplant worden in de omgeving van veel vaste planten. Ze bloeien nl. eerder dan de meeste vaste planten. De bollen zijn ook handig om naast bladverliezende heesters te plaatsen.

Net als met veel andere bloembollen, is het mogelijk om Chionodoxa in het gras te planten. De bollen van de Chionodoxa verwilderen makkelijk. Ze vormen niet alleen bollen, maar onder goede omstandigheden produceren ze ook zaad wat zal gaan kiemen. Zo komt het dat jonge planten soms in een hele andere hoek van de tuin gaan bloeien. Dit is vaak het werk van dieren die het zaad meenemen naar een andere hoek van de tuin. Wanneer je heel veel bollen wilt krijgen moet je de bollen helemaal ongehinderd laten, je mag de bollen niet aanraken en er je moet er niet in de buurt wieden. Laat ook de bladeren op de bollen liggen in de herfst zodat de bladeren de grond kan verrijken. Hierdoor groeien er het jaar erop nog meer bollen. (IBC)

Er is 1 product.

Item 1-1 van 1 in totaal item(s)